Die eeuwige fiets van de buurjongen in de hal. Dat ‘gezellige’ tafeltje met verkleurde nepbloemen naast de deur van de buurvrouw. Of dat rode zonnescherm met witte stippen van die nieuwe buren op driehoog… Sommige zaken zijn andere eigenaars een doorn in het oog. Maar als je samen een gebouw deelt, kun je daarover afspraken maken en die vastleggen in een huishoudelijk reglement.
Laatst hadden we het bij VvE Metea over het huishoudelijk reglement in één van onze ‘Quality Classes’. Wij houden die bijeenkomsten omdat wij voortdurend onze kennis willen uitbreiden en aanscherpen – we zijn niet voor niets de eerste SKW-gecertificeerde VvE-beheerder van Nederland, met SKW-nummer 001(!). We delen dan ook zaken die we tegenkomen bij ons werk. Bijvoorbeeld discussies die in sommige VvE’s eeuwig blijven voortslepen. Onlangs kreeg ik een VvE in portefeuille waar de ene rechtszaak de andere opvolgt. Hoe heeft het zover kunnen komen dat sommige eigenaars elkaar zo naar het leven staan? Dat kost een hoop geld en energie én gaat ten koste van het kunnen investeren in onderhoud van je gebouw. Want daar gaat het eigenlijk om.
Een huishoudelijk reglement kan dit soort discussies misschien voorkomen. Een halve jungle aan planten op de gang? Een scootmobiel of verzameling fietsen die de doorgang belemmert? Of een Rijksmuseum aan gehaakte schilderijtjes op de muren? Als er geen afspraken zijn over de gemeenschappelijke ruimten, voelen sommigen zich vrij om te doen waar hij of zij zin in heeft. Bespreek met elkaar in de vergadering wat kan en mag en leg het vast in een huishoudelijk reglement! Zo kunnen afspraken vooraf klachten achteraf voorkomen. Zeker als je die afspraken periodiek tegen het licht houdt. Al wordt dat vaak genoeg vergeten.
Sommige VvE’s hebben een huishoudelijk reglement dat even oud is als hun gebouw. Dan is misschien 40 jaar terug afgesproken dat alle zonneschermen feloranje moeten zijn, terwijl nu niemand dat meer wil. Bij VvE Metea raden we aan elk jaar het huishoudelijk reglement te bespreken. Wat vinden we van de afspraken? Kunnen ze beter? Zo’n jaarlijkse bespreking kan veel problemen voorkomen. Het Meerjarenonderhoudsplan (MOP) moet je bij wet ook elke 5 jaar vernieuwen, want je weet nooit zeker weet wat er met je gebouw of de kosten in de tijd gebeurt. Datzelfde geldt ook voor de afspraken over gemeenschappelijke ruimten. Tel daarbij wisselingen van de wacht op: wat willen de nieuwe eigenaren? Want misschien hebben zij wilde Airbnb-plannen waar niemand op zit te wachten en waarvoor niks is geregeld. Daarom dat jaarlijks onderhoud van het huishoudelijk reglement. Zo houd je hopelijk de Rijdende Rechter van je gemeenschappelijke gronden.
Ron Steinkuhler is VvE-manager bij VvE Metea. Hij zit al tien jaar in het bestuur van zijn eigen VvE, heeft een juridische achtergrond en werkte eerder in de verzekeringsbranche. Het liefst brengt hij ingewikkelde wetgeving terug tot hapklare brokken voor VvE’s.