Het einde van de winter is in zicht, de klok is inmiddels weer een uur vooruit gegaan. Dit jaar volg ik het advies van mijn collega Heije Hilvers. Hij zegt namelijk: Klok voor- of achteruit? Loop dan alle bewegende delen in de woning na. En hij heeft groot gelijk. Want wie periodiek alle ramen, deuren, kranen en afvoerputjes checkt, kan een hoop trammelant voorkomen. Ook voor de VvE.
Het werkt zo: controleer twee keer per jaar de afsluitkraan van de waterleiding en de koppelingen van de water- en cv-leidingen in uw appartement en let daarbij op eventuele lekkage. Geef een draai aan alle radiatorkranen en loop alle ramen en deuren van uw appartement na: gaan ze nog goed open en dicht? Verwijder eventueel vuil en haal een doekje over de kozijnen – dat kan ook bij het zemen van de ramen. Die kleine moeite zorgt dat onderhoud pas later nodig wordt. Want wie zijn kozijnen keurig onderhoudt, zorgt dat het schilderwerk langer meegaat. Zo kan een regelmatige poets- en checkbeurt uiteindelijk ook de VvE geld besparen. De ramen, voordeur, balkondeur in de buitengevel en het hang- en sluitwerk daarvan zijn meestal gemeenschappelijke delen van de VvE, al is dat wel afhankelijk van het modelreglement.
Wij merken het duidelijk als mensen niet met regelmaat alles even nalopen. In de zomer hebben we namelijk altijd een kleine piek van meldingen van VvE-leden die hun ramen niet open krijgen. En in de winter krijgen we juist veel meldingen dat ramen niet goed dichtgaan. Wanneer je met enige regelmaat een raam openzet of controleert of deze wel goed sluit, kom je later niet voor vervelende verrassingen te staan.
Ventilatieroosters spelen hierbij ook een rol. Want die zijn heel belangrijk voor de gezondheid in huis: met een goed geventileerd huis voorkom je schimmelvorming. Goede ventilatie kan ook stookkosten besparen, want daarmee houd je de luchtvochtigheid in de woning laag. Hoe minder vocht in de lucht, hoe minder energie het kost om die ruimte verwarmen. Daarom adviseren we ook de ventilatieroosters permanent open te zetten en schoon te maken bij de halfjaarlijkse ronde. Zo voorkom je dat de bewegende delen van de ventilatieroosters vast komen te zitten en dat de afdichtingrubbers van de ventilatieroosters niet goed afsluiten door vuil en stof dat door de lucht zweeft.
Een laatste handeling bij het rondje met de intrede van de zomer- of winterklok is alle afvoerputjes en sifons nalopen: op balkon en galerij, in de badkamer, wc en in de keuken. Bij VvE Metea krijgen we namelijk regelmatig meldingen van lekkages die achteraf makkelijk te voorkomen waren. Bij een flatgebouw in Utrecht bijvoorbeeld is een loodgieter maandenlang bezig geweest om alle oorzaken van de diverse lekkages op te sporen en te verhelpen. Wat bleek? Sommige bewoners hadden een nieuwe keuken of badkamer geïnstalleerd en daarbij niet de oude, poreuze afvoer vervangen. Daarnaast veroorzaakten een aantal verstopte sifonnetjes een hoop leed. Spoel daarom elk halfjaar elke sifon en elk putje een paar keer door met heet water en soda.
Heb je stadsverwarming? Zorg dan dat de condensafvoer met enige regelmaat ontstopt wordt – vaak zit deze afvoer in de betonvloer onder de stadsverwarmingsunit in de meterkast. Daarmee voorkom je lekkages naar onderburen. Stankklachten in de zomermaanden in de hal kunnen komen doordat deze condensafvoer droogstaat. Giet dan af en toe (voorzichtig) wat water door de afvoer. Het stankprobleem (rioollucht) is dan meestal verholpen.
René Verhoef is al bijna tien jaar VvE-manager en schreef mee aan de verschillende onderhoudshandleidingen van VvE Metea. In zijn vrije tijd stapt hij graag op de fiets, maar sinds corona heeft hij zich ook doorontwikkeld tot fervent wandelaar.