Woont u in een appartementencomplex en wordt uw woning verwarmd middels blokverwarming? Dan kan het weleens zo zijn dat u merkt dat de verwarming niet warm wordt. In een tijd waarin we juist allemaal zuiniger omgaan met het aanzetten van de kachel, wilt u als eigenaar natuurlijk dat de kachel (radiatoren) het gewoon doet! Onze VvE managers merkten de afgelopen tijd vaker meldingen van blokverwarmingen die het niet zouden doen. Graag vertellen we u hier iets meer over de achterliggende techniek.
Blokverwarming werkt met zogenoemde ‘voelers’. Dit is een systeem dat de warmte reguleert aan de hand van de temperatuur buiten. De klok is weer een uurtje achteruit gegaan, en de temperaturen zaken weer naar herfstachtige normen. Ondanks dat het in oktober en begin november overdag relatief warm is geweest, was het in de avond toch wat frisser. De ‘voelers’ van de blokverwarming hebben even nodig om zich aan te passen aan het verschil in temperatuur. Het kan dus voorkomen wanneer u de kachel voor het eerst gaat aanzetten, het niet direct de warmte bereikt zoals u normaal gewend bent. Geef het heel even de tijd, ondertussen kunt u zelf alvast de volgende dingen doen om ervoor te zorgen dat het warm wordt en blijft:
- De kachels zijn een heel seizoen uit geweest. Tijd dus voor een onderhoudsbeurt. Zet alle kachels, voor 10 minuten, aan.
- Draai de radiatorkranen na deze 10 minuten dicht en ontlucht alle radiatoren met een ontluchtingssleuteltje. Let op (indien van toepassing): begin bij de laagst geplaatste radiotoren in de woning en werk naar boven toe!
- Met het ontluchtingssleuteltje draait u het ventiel aan de zijkant van de radiator open. Houdt altijd een doekje bij de hand om eventueel water op te kunnen vangen.
- Check na het ontluchten alle radiatorkranen: draaien ze soepel open en dicht, zijn er geen lekkages?
- Woont u in een ouder appartementencomplex? Dan is het aan te raden om bovenstaande gezamenlijk met alle woningen te doen.
Als laatste belangrijke tip wanneer u verwarmd via een cv ketel of blokverwarming: ventileer voldoende. Wanneer er namelijk voldoende wordt geventileerd in een woning is de lucht minder vochtig, de woning is daardoor beter te verwarmen. De cv-ketel hoeft op deze manier minder hard te werken wat ook weer voordelig is voor de gasrekening! Onze duurzaamheidsadviseur schreef eerder al een stukje over ventileren. Gemist? Lees het terug via deze link.
Heeft u bovenstaande stappen uitgevoerd en blijft de verwarming toch koud? Neemt u dan contact op met VvE Metea via uw VvE Portaal, storingen@vvemetea.nl of 030-603930.