“Als VvE-manager ben je deels jurist, deels bouwkundige en deels accountant”, zegt Ron Steinkuhler. “Je bent een soort huisarts; een generalist die veel weet over van alles en, als het moet, doorverwijst naar de specialist.” Steinkuhler kan het weten, want hij heeft als een van de eersten bij VvE Metea én in Nederland zijn Persoonscertificaat VvE Beheer behaald. Nu is hij betrokken bij het opleidingsprogramma van VvE Metea en denkt hij mee over carrièrepaden. Want er valt veel te doen bij VvE-beheer, zowel als VvE-manager als in de ondersteuning.

 

“Bij VvE Metea werken mensen met verschillende achtergronden”, vertelt Steinkuhler trots. “Voor ons maakt persoonlijkheid het verschil; kun je goed met mensen omgaan? Ben je stressbestendig? Ben je goed in plannen? De kennis die je nodig hebt als VvE-manager, brengen wij je bij. Er bestaat namelijk geen VvE-beheeropleiding in de buitenwereld. Maar wij zorgen met onze begeleiding en Q-classes dat je alle kennis meekrijgt die je nodig hebt.” Met meerdere modules, verdeeld over 12 maanden, leer je alles over de VvE-wetgeving, de financiële zaken en de regels van de Algemene Ledenvergadering. Zo leer je hoe je tot geldige besluiten komt of een akte van splitsing moet lezen. Maar bijvoorbeeld ook hoe erfdienstbaarheden werken en hoe je de jaarrekening en begroting moet opstellen.

 

Snel doorgroeien

Wie eenmaal is ingewerkt, kan zich opmaken voor het examen van Persoonscertificering VvE Beheer, want VvE Metea wil dat elke VvE-manager gecertificeerd is. “Ik ben net klaar met mijn Q-classes en wil volgend jaar hier werk van maken”, zegt Jorunn Sanders. “In november 2022 kwam ik binnen bij VvE Metea, en ik had wel enige ervaring met dit vakgebied. Mijn ouders werkten ook in VvE-beheer en vastgoedmanagement en zelf heb ik bij de Nederlandse Vereniging van Makelaars gewerkt en hiervoor in de backoffice van een notariskantoor gespecialiseerd in erfrecht. Ik ging werken bij de support -afdeling van VvE Metea, maar door mijn achtergrond kon ik vrij makkelijk doorstromen naar de functie van VvE-manager. Bovendien kon ik door die ervaring ook een paar Q-classes overslaan. Daardoor kan ik volgend jaar al aan mijn Persoonscertificering beginnen!”

 

Vanuit de kappersopleiding

Samantha Kersten kwam bij VvE Metea binnen met een kappersdiploma. “Maar ik heb een totaal ander pad bewandeld. Via een uitzendbureau ging ik jaren geleden werken als telefoniste, en dat is wat ik in zekere zin nog altijd doe bij VvE Metea, maar dan met veel meer inhoud, want het vak is enorm breed – als onderdeel van het ondersteuningsteam help ik alle eerste telefoontjes en mails opvangen. Dus je moet kennis van veel zaken hebben, en bovenal een goed boerenverstand.” Voor Samantha is bovendien de afwisseling in haar werk heel belangrijk. “En daarvoor zit ik hier op mijn plek; bij VvE Metea is geen dag hetzelfde. De ene keer help je iemand die vastzit in een lift, de andere keer is een huis onder water gelopen of bestel je een naamkaartje voor een nieuwe bewoner. Je weet nooit wat je krijgt als je de telefoon oppakt op een mail opent.” In vier jaar tijd bij VvE Metea werd Samantha gevraagd om teamleider te worden. Een mooie kans waarbij ik meer uitdaging krijg, maar ook kan delen wat ik allemaal heb opgestoken!”