Duurzaamheid en de VvE
In 2050 moeten alle bestaande gebouwen in Nederland klimaatneutraal / Co2-neutraal zijn. Naast het in de toekomst voldoen aan wet- en regelgeving hebben de VvE en individuele eigenaren belang bij het verduurzamen van het complex. Denk bijvoorbeeld aan lagere energiekosten, verbetering van energielabel en een positieve invloed op de woningwaarde en het wooncomfort. Juist door verduurzaming te combineren met grootschalig planmatig onderhoud wordt dit financieel aantrekkelijker en haalbaarder, bijvoorbeeld door een gunstige VvE-lening indien de eigen middelen van de VvE ontoereikend zijn. Om deze reden zet VvE Metea het thema “duurzaamheid en de VvE” proactief op de agenda’s van VvE’s en wordt samengewerkt met professionele externe duurzaamheidspartners om het proces in goede banen te leiden.

Waarom een externe duurzaamheidspartner?
Een duurzaamheidspartner begeleidt de VvE tijdens het complete verduurzamingsproces, brengt de mogelijkheden in kaart, creëert overzicht met concrete stappen en berekent het kostenplaatje en het terugverdienpotentieel. VvE Metea denkt tijdens dit proces als beheerder continu mee. Hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan hulp bij het organiseren van vergaderingen, het aanleveren van informatie en stukken, het uitvoeren van administratieve handelingen en advisering van het bestuur en VvE in algemene zin. Daarnaast kan de bouwkundig consulent van VvE Metea ingezet worden voor begeleiding tijdens noodzakelijke technische onderzoeken te begeleiden en natuurlijk uiteindelijke uitvoering van de duurzaamheidsmaatregelen.

De Energiescan

Een eerste belangrijke stap in het verduurzamingsproces is het in hoofdlijnen inventariseren van mogelijkheden en wensen. Via VvE Metea is het mogelijk om een energiescan op te laten stellen. Dit is een quickscan van het gebouw (isolatie, ventilatie & installaties) waarna interessante maatregelen in combinatie met meerjarenonderhoudsplan (MJOP) worden bekeken. Tevens geeft de energiescan een eerste raming van kosten en mogelijkheden van financiering via een VvE-lening. De energiescan is nog eens subsidiabel, waardoor de VvE minimale kosten maakt om de mogelijkheden in kaart te brengen.

Meer informatie?
Uw VvE-manager kan helpen bij het opvragen van de offerte voor een energiescan waarna bij opdracht een afspraak gemaakt worden voor een eerste kennismaking en intakegesprek. Voor alle overige vragen kunt u ook contact opnemen via endura@vvemetea.nl.

In een woning die klimaatneutraal / Co2-neutraal is maakt u geen gebruik van aardgas. Energie wordt opgewekt door zonne-energie, windenergie, bio-warmte of aardwarmte. Daarnaast is een duurzame woning bijvoorbeeld ook goed geïsoleerd, zodat geen energie verloren gaat. Kiest u voor zonnepanelen, zonneboilers of warmtepompen? Hoe makkelijk kan uw complex van het gas af? En is aansluiting op stadsverwarming mogelijk? U kunt aardgasvrij wonen, een Bijna EnergieNeutraal Gebouw (BENG) worden of helemaal energieneutraal worden en uw energiegebruik zelf opwekken en kiezen voor Nul-Op-De-Meter (NOM). Kleiner starten met energiebesparing kan ook. U kunt investeren in betere isolatie en installaties, zoals verwarming, ventilatie en verlichting, zuiniger maken. De mogelijkheden voor verduurzaming zijn dus bijna oneindig.