Als je je gebouw goed wilt onderhouden, dan komt daar nogal veel bij kijken. Hoe ziet het schilderwerk eruit? Hoe staan de gevels erbij? Misschien moet je wel je entree verbouwen om het gebouw rolstoeltoegankelijk te maken. Of werkt de intercom niet meer naar behoren. Allemaal zaken waar je als VvE best wat hulp bij kunt gebruiken. Iemand met technisch inzicht, die weet waarop je moet letten en hoe je dit soort zaken het beste kunt aanpakken. Daar ben ik voor. Als bouwkundig consulent steek ik de helpende hand toe en pak de begeleiding van planmatig onderhoud graag van VvE’s over.
Vorig jaar klopte bijvoorbeeld VvE Alfred Nobellaan III uit De Bilt bij ons aan: het dak vertoonde gebreken en de VvE wilde verduurzamen. Het appartementencomplex komt uit de jaren ’70 en het laatste grondige dakonderhoud was zo’n 20 tot 25 jaar terug. Dan kan er zeker wat mankeren. We zijn daarom eerst met een dakadviseur een kijkje gaan nemen – want als het nodig is, schakelen we specialisten in om met ons mee te denken. Samen kwamen we tot een advies: met een dakrenovatie waarbij het dak weer voldoet aan de huidige eisen.
Ons doel is altijd om een zo goed mogelijk eindproduct op te leveren aan onze VvE’s. Dat betekent dat we ook altijd voorbij de directe vraag kijken: welke oplossing werkt nu én in de toekomst? We kunnen dus wel daklekkages aanpakken en het dak beter isoleren, maar is het dak dan ook straks geschikt voor bijvoorbeeld zonnepanelen? Want je wil niet over bijvoorbeeld vijf jaar, wanneer je VvE wel die stap kan nemen, alsnog het dak moeten aanpassen.
Zo komen we tot een advies aan de VvE. Daarna maken we een werkomschrijving voor de offerte-aanvraag. Dan komt wat voor de meeste VvE’s het lastigste is: offertes vergelijken. Je moet daarvoor bouwkundig onderlegd zijn en alle terminologie begrijpen. Daarom is onze kennis en ervaring zo waardevol. Wij zien of de offertes wel kloppen en reëel zijn. Dan kom je later ten minste niet voor verrassingen te staan. We praten met aannemers om te kijken of echt aan alle wensen en eisen is gedacht. En we ‘vertalen’ de offerte naar VvE’s toe: wat betekent dit nu eigenlijk? Wat gaan ze precies doen? Als de VvE eenmaal akkoord is, kunnen de werkzaamheden beginnen.
Het begeleiden van werkzaamheden voor een VvE vind ik het leukste aan mijn werk. Omdat je dan samen handen en voeten kunt geven aan een project en toewerkt naar een mooi eindresultaat. Dat was zeker zo bij VvE Alfred Nobellaan III. Ook tijdens de werkzaamheden, die uitgevoerd werden door Van Venrooy Dakbedekking uit Hoogeveen, laat ik regelmatig mijn hoofd zien. Samen met VvE-bestuurslid mevrouw Maaswinkel ging ik vrijwel elke week het dak op: gaat alles volgens planning? Worden de juiste materialen gebruikt? Komen we nog rare dingen tegen? In De Bilt ging alles, ondanks de uitbraak van corona, van een leien dakje. In krap een maand had de aannemer een nieuw dak gelegd, met flinke isolatie die beschermt tegen de hitte in de zomer en de kou in de winter.
Dan mag je het laatste vreugderondje doen over het dak: de laatste inspectie voor de officiële oplevering. Altijd een trots moment. En die trots voel ik nog steeds, zelfs na de heftige regenbuien die vlak na de oplevering kwamen. Want we hebben geen meldingen van lekkages gehad. Alles is dus écht goed gegaan!
Natuurlijk verliep dit project volledig naar wens, dit is natuurlijk niet altijd zo. In situaties waarbij de samenwerking met een aannemer en/of de opdrachtgever (de VvE dus) stroef verloopt hanteren we ook een strakke procedure. In dat geval evalueren we de gang van zaken wat in de meeste gevallen leidt tot een overleg met alle betrokkenen waarin de problematiek besproken wordt. Hier nemen wij het initiatief voor. Het einddoel is natuurlijk een tevreden VvE en aannemer waarbij wij blijvend zullen toetsen of de prestaties en oplevering overeenkomen met de gemaakte afspraken.
Antoon Pieter de Kreij (op de foto rechts) is al 10 jaar bouwkundig consulent bij VvE Metea en deelt zijn kennis graag met VvE’s, bijvoorbeeld tijdens de Educa-workshops. Buiten werk maakt hij graag tijd voor zijn gezin, voetballen en wielrennen.