De VvE Kostverlorenhof in Amstelveen maakt sinds jaar en dag gebruik van de diensten van VvE Metea. Onlangs was er een lekkage in het gebouw en voor de afhandeling van de kosten was deskundig verzekeringsadvies nodig. VvE-voorzitter Cees Hageman belde daarom naar hun VvE-beheerder. “Opnieuw kregen we goed advies van VvE Metea. Zij regelden de opgave van de schade bij de verzekering en uiteindelijk scheelde ons dat een hoop geld.”
Jarenlang waren de 42 appartementen in het pand van VvE Kostverlorenhof in eigendom van één eigenaar. Het gebouw uit 1971 werd door hem slecht onderhouden en sinds halverwege de jaren negentig ging hij leeggekomen appartementen doorverkopen. “Pas in 2002 kregen we het voor het zeggen in de VvE”, vertelt Hageman. “We zijn toen gelijk aan het achterstallig onderhoud begonnen en hebben de galerijen, balkons, liften, het dak en het schilderwerk laten vernieuwen. Voor de begeleiding van dat grote onderhoudswerk hebben we VvE Metea ingeschakeld, die ook al onze administratie deed. Ons gebouw stond er pico bello bij, maar toen kwam de lekkage.”
Wie betaalt voor de schade?
Een lekkende standleiding zorgde dat op twee verdiepingen de vloerbedekking omhoogkwam. “Die standleiding moest dus vervangen worden”, vertelt de VvE-voorzitter, “en dat is nogal wat, want daarvoor moesten we alle keukens openbreken op alle zes de woonlagen.” Hageman nam contact op met VvE Metea voor deskundig verzekeringsadvies. “Wie betaalt voor deze schade? Kunnen we de schade verhalen op de appartementseigenaar waar de lekkage zit? Of op de verzekering van de VvE? En valt dat dan wel onder de verzekering? Ik ben al 20 jaar VvE-voorzitter, maar je kunt niet alles weten. Daarom belde ik VvE Metea voor verzekeringsadvies. Zij zochten het uit en vertelden dat de schade deels valt onder de VvE-verzekering. Dat heeft de schade-expert van de verzekering zelf inderdaad ook zo benoemd. Doordat een groot deel van de herstelwerkzaamheden op rekening van de VvE-verzekering komt, scheelt dat onze VvE een hoop geld.”
Ingewikkelde verzekeringsvraag
De vraag wie verantwoordelijk is voor de lekkage door de standleiding, was geen makkelijke vraag. “Het is ingewikkeld omdat de standleidingen gemeenschappelijke onderdelen zijn, maar de lekkage werd veroorzaakt na de verbouwing van een keuken in één van de appartementen”, legt de VvE-voorzitter uit. “Bij die verbouwing is de afvoer van de nieuwe keuken aangesloten op de standleiding. Daardoor is de standleiding bewogen en is de lekkage ontstaan. Toch kun je niet eenvoudig zeggen dat de lekkage de schuld is van de appartementseigenaar die zijn keuken verbouwde. Want de lijm die is gebruikt bij de pvc-standleiding, vergaat na verloop van tijd. Als je dan de buis beweegt, ontstaat er lekkage. Het was dus geen zwart-witvraag. Daarom was de hulp van VvE Metea zo handig.”