Het kan zomaar gebeuren: de standleiding is kapot. Deze leiding vormt het hart van de riolering in een flatgebouw, want alle afvoerleidingen komen uit op een standleiding. Die voert vervolgens al het afvalwater van bewoners per verdieping af. Wanneer zo’n leiding kapot is, heeft u een probleem. Dat kan stankoverlast zijn, maar het kan ook lekkage en dus schade zijn. Daarvoor kunt u de verzekering inschakelen om de kosten voor het repareren van die schade te dekken. Sterker nog: daarvoor kunt u de afdeling Assurantiën van VvE Metea bellen. Dan regelen wij het vervolgens met de verzekering.
Bij de afdeling Assurantiën doen we namelijk voor VvE’s eigenlijk alles wat met verzekeringen te maken heeft. We sluiten verzekeringspolissen af en handelen schades af, maar we bieden ook verzekeringsadvies en we doen taxaties. Doordat ik dit werk al jaren doe, weet ik dat schade in principe geen probleem is voor verzekeraars. Maar de schade moet wel ‘plotseling’ en ‘onvoorzien’ zijn. Deze twee termen komen bij élke verzekeringskwestie terug. De verzekering gaat namelijk niet betalen voor schade die veroorzaakt is door iets dat al duidelijk aan repareren toe was. Neem diezelfde standleiding van net. Als u zes maanden later weer opbelt dat er schade is door deze kapotte standleiding, dan kan de verzekeraar weigeren die schade te vergoeden. U wist immers al dat er problemen met de standleiding waren. En die had u zelf kunnen verhelpen. De schade is daarom volgens de verzekering in dit geval niet ‘plotseling’ en ‘onvoorzien’.
Een ander soort ‘plotseling’ en ‘onvoorzien’ speelt ook bij de verzekeringspremie. Want ik merk dat VvE’s weleens schrikken van een verhoogde verzekeringspremie. Dat leg ik als verzekeringsadviseur graag uit. Elk jaar wordt de premie voor de opstalverzekering namelijk opnieuw geïndexeerd. Dan wordt opnieuw de herbouwwaarde van het pand berekend. Daarvoor wordt bijvoorbeeld een inschatting gemaakt van de kosten voor het opnieuw aanleggen of installeren van de gezamenlijke verwarmingsinstallatie, de laadpalen in de parkeergarage of het dak. Waar veel mensen niet bij stilstaan, is dat de prijs voor materialen enorm stijgt. Dat komt bijvoorbeeld door hoger wordende transportkosten en de schaarste van bepaalde materialen. De prijs van dakbedekking is bijvoorbeeld daardoor dit jaar al zeker tien procent gestegen. Ook de arbeidskosten stijgen snel doordat er te weinig vakmensen zijn. Het gevolg? Het wordt veel duurder om schades te herstellen. Daarom stijgt de premie van de opstalverzekering mee.
Als verzekeringsadviseur wil ik voorkomen dat VvE’s voor ‘plotselinge’ en ‘onvoorziene’ verrassingen komen te staan. Daarom adviseer ik regelmatig bij een melding van schade te praten met een Bouwkundig Consulent om vervolgschade te voorkomen. Anders is schade verhalen een volgende keer misschien niet mogelijk. Ook houd ik alle prijsontwikkelingen goed in de gaten en waarschuw ik VvE-besturen dat premies door de huidige marktontwikkelingen meestijgen. Prijsvechters zijn er niet bij de opstalverzekeringen. Daarom laat ik ook mijn jarenlange kennis en ervaring meetellen bij het kiezen van de juiste verzekering voor elke VvE, want de precieze uitwerking van verzekeringsvoorwaarden kan nog wel een belangrijk verschil opleveren. Zo hoeft uw VvE niet wakker te liggen van ‘plotselinge’ en ‘onvoorziene’ schade en weet u zeker dat de schade verhaald kan worden.
Miranda Agterberg werkt al bijna 15 jaar bij VvE Metea en zette eigenhandig de afdeling Assurantiën op. Dankzij haar verzekeringsdiploma’s heeft VvE Metea een AFM-vergunning en mag daardoor bemiddelen in en adviseren over schadeverzekeringen – dat doet vrijwel geen andere VvE-beheerder.