Eigenaren van flatgebouwen moeten de status van hun gevels laten controleren. Daarop wordt strenger toegezien nadat door harde stormen enkele gevels in Nederland zijn losgekomen. Voor VvE Nedereindseweg 101-147 in Nieuwegein leidde dat tot een langdurig onderzoek naar vleermuizen, voordat zij de gevel kunnen gaan aanpakken.
Uit het gevelonderzoek kwam voor VvE Nedereindseweg 101-147 slecht nieuws: de gevels van het flatgebouw uit 1968 met 24 appartementen en drie woonlagen, en daaronder een laag bergingen, moet hoognodig aangepakt worden. “Uit het onderzoek bleek dat onze noordgevel in kritieke staat verkeert en ook onze zuidgevel is zeer slecht”, vertelt bestuurslid Jessie Molleman. “Als er nu wat gebeurt met de gevels, zijn wij met de hele flat aansprakelijk.” Via VvE Metea heeft de VvE snel geschakeld en een aannemer gevonden voor de gevelrenovatie. “Hierbij zijn de experts van VvE Metea zijn echt onmisbaar. Zij kennen de juiste partijen en hebben ervaring met dit soort projecten, zelf zou ik niet weten waar te beginnen.”
Lastige positie
Om de kosten voor de gevelrenovatie te kunnen betalen, moest elk VvE-lid 7.800 euro inleggen. Een flink bedrag, maar “door iedereen netjes op tijd betaald, wat bijzonder is. Iedereen begrijpt dat deze werkzaamheden nodig zijn”, aldus Molleman. Maar voordat de werkzaamheden daadwerkelijk kunnen starten, was een flora en fauna onderzoek noodzakelijk. “Dat zou een formaliteit zijn, maar toen bleek dat er mogelijk vleermuizen in onze gevel konden zitten”, zegt Molleman. Een quickscan bevestigt het risico en de VvE moet een vervolgonderzoek laten doen. “In totaal ben je dan 10.400 euro kwijt om vast te stellen of er vleermuizen in je gevel zitten of niet. En dan heb je nog niks aan je gevel gedaan. Laat je de gevelrenovatie doorgaan zonder onderzoek, dan bega je een misdrijf. Laat je de gevelrenovatie niet doen, dan ben je aansprakelijk als er wat gebeurt. Een hele lastige positie.”
Meer slecht nieuws
Terwijl het vleermuizenonderzoek loopt, staat de gevelrenovatie stil. Maar ondertussen heeft de VvE nog meer slecht nieuws gekregen: het nieuwe Meerjarenonderhoudsplan (MJOP) valt tegen. “Dat komt door de hogere materiaalkosten, maar ook doordat blijkt dat we ons dak snel moeten aanpakken”, zegt Molleman. “Om uiteindelijk kosten te besparen, hebben we als VvE besloten dat we beter nu alles goed kunnen aanpakken, het dak en de gevels laten opknappen én isoleren. Voor het verduurzamingstraject werken we samen met Veenpark B.V., dat ons door VvE Metea is aangeraden. Ook hebben ze ons getipt om te kijken of we een lening kunnen aangaan met het Warmtefonds om deze werkzaamheden ook te kunnen betalen.”
Netwerk van nesten
Vleermuizen hebben een netwerk van verblijfplaatsen. Ze hebben op verschillende plekken nesten voor het broedseizoen, de kraamtijd, de zomer en de winter. Dat betekent dat er op meerdere momenten in het jaar metingen worden gedaan met een warmtesensor om definitief vast te stellen of ze wel of geen gebruikmaken van de gevel van de VvE. Molleman: “Ze vliegen door onze straat en er is gezien dat ze langs onze flat vliegen, maar tot op heden is er nog geen vleermuis gespot die gebruikmaakt van onze gevel. Dus we verwachten dat we uiteindelijk met de gevel aan de slag kunnen. In november horen we het definitief en kunnen we hopelijk echt aan de slag!”